Меню

Правильна освітленість ресторану та кафе

Автор: Николай Дата: 05.02.2021 Переглядів: 1554 Коментарі : 0

Світло в ресторані на суворих сторінках Державних будівельних норм займає особливе положення – занадто розмиті межі комфорту, а саме комфорт спонукає клієнтів відвідувати ресторани, паби, кафе. Норми ДБН полегшують та одночасно ускладнюють життя рестораторам. Чому так і як правильно організувати освітленість ресторану – читайте в статті.


як організувати освітлення ресторану

Зміст

ДБН для ресторану, кафе

Освітлення – окремий рядок візитної картки підприємства громадського харчування. Гарне освітлення налаштовує на відпочинок, спілкування, споживання страв. Але що робить світ саме "хорошим"? У ДБН між рядків можна прочитати відповідь: кількість задоволених клієнтів.

Зала, де проводять свій час відвідувачі – святая святих. Це територія, захищена від посягань з боку вимогливих законодавчих норм. Тут саме клієнт вирішує, що для нього яскраво, а що темно. Є рекомендації, мінімальні значення, важливі характеристики світіння, яких потрібно дотримуватися (для кухні норми позначені чітко). Решта обмежувальних рамок дозволяють вільно користуватися освітленням як інструментом залучення вдячних клієнтів і підписників сторінок соціальних мереж.

ДБН В.2.2-25:2009 (п. 6.1.14) рекомендує закладам громадського харчування мати природне (бокове, верхнє) освітлення. Тут же додано, що без природного освітлення можна проєктувати приміщення, перераховані в ДБН В.2.5-28:2018 та ДБН В.2.2-9:2018. Перший документ (п. 6.1) уникає конкретики, посилаючись на інші джерела, тоді як другий (п. 9.4.3, п. «Д» Додатку «Г») дає список таких об'єктів. Серед них згадуються підвальні й цокольні. Саме тут можна дарувати людям штучне світло, не “приправлене" денним, без страху бути покараним.


Освітлення магазину одягу та продуктів, як правильно організувати освітлення магазину побутової техніки, організація освітлення вітрин магазинів одягу


Що таке ДБН і норми освітленості?
Детальніше


Додатково ДБН В.2.2-25: 2009 повідомляє, що:

  • для загального освітлення виробничих приміщень цехів холодних страв, закусок, а також оздоблювальних цехів, необхідно використовувати світильники, оснащені захисною арматурою;
  • заборонено встановлювати світильники над котлами, плитами;
  • в оздоблювальних цехах виробництва кондитерської продукції бажано розміщувати бактерицидні лампи.

Конкретної норми, яка б поширювалася на залу ДБН В.2.5-28:2018 не встановлює. Акцентує на обов'язковому суміщеному освітленні (п. 7.1), для якого доцільно користуватися газорозрядними та світлодіодними джерелами світла (п. 8.1.1). Точніше тими з них, які:

1) працюють довше;
2) значення світловіддачі яких вище при однаковій потужності.

Оптимальний вибір серед можливих варіантів – LED, про їх переваги ми писали раніше..

Норми освітленості робочих зон (столів) закладів громадського харчування відрізняються, залежно від призначення приміщень. Для кухні це 500 люксів (табл. 8.37), а ось як освітлювати столик клієнта – загадка, замість норми – прочерк. Що ховається за прочерком – повна свобода дій або натяк на інші законодавчі акти – це ДБН приховує. Є рекомендація для обіднього столу житлового приміщення – 150 люксів. Судячи з усього, доцільно дотримуватися такого значення, зайвим точно не буде. У чому немає сумнівів, так це в показнику передачі кольору – він повинен становити більш як 80 Ra.


Освітлення магазину одягу та продуктів, як правильно організувати освітлення магазину побутової техніки, організація освітлення вітрин магазинів одягу


Що таке передача кольору?
Детальніше


Діапазон допустимого значення температури світіння досить широкий – від 2400 К до 6800 К. Це світильники, лампочки, LED з теплою, нейтральною й холодною температурою випромінювання. Яке саме джерело світла вибрати, яку роль відіграє температура світіння детально пояснює інша стаття блогу. Далі ми наводимо приклад того, як порахувати, скільки потрібно купити лампочок, в залежності від типу світильника.

Приклад розрахунку освітленості ресторану

Розрахунок освітленості ресторану виконують експерти спеціалізованих компаній. Щоб отримати точний розрахунок, в Brille користуються складними програмами моделювання, проєктувальними програмами. Результати, отримані шляхом самостійного обчислення, підходять тільки для приблизної оцінки. Але такий варіант працює, якщо потрібно швидко дізнатися, на які витрати орієнтуватися.


як організувати освітлення кафе

Наприклад, порівняємо результати розрахунків при таких змінних: 1)використовуємо світлодіоди, оскільки вони економічні (лампочки або світильники з вбудованими LED);
2)тип світильників: врізні точки, люстра (3 плафони, висота від стелі до лампи – 0,3 м), підвіси тубуси (1 плафон, висота – 1 м);
3)за норму освітленості поверхні столу приймаємо 150 лк;
4)розміри залу: довжина – 15 м, ширина – 20 м, висота стель – 3 м. Стіни, стеля, підлога оформлені у світлих тонах;
5)висота столу – 0,8 м, площа – 1,5 кв.м.

Порахуємо, скільки потрібно світильників кожної моделі, використовуючи метод світлового потоку. Формула й алгоритм розрахунку детально розглянуті тут.

Підставивши дані в формулу, отримуємо результат:

Тип світильника Потужність, Вт Світловий потік, Лм Кількість лампочок, шт.
Врізний точковий 10 900 0,66
Врізний точковий 8 600 0,99
Люстра 3 240 2,49
Підвіс тубус 8 600 0,97
Підвіс тубус 3 240 2,42

Висновки такі. Невисокий рівень освітленості столу (150 люксів) уможливлює установку над ним одного точкового світильника потужністю 8 Вт. Він випромінює світловий потік 600 Лм, котрого більш ніж достатньо. Модель на 10 Вт яскравіше, але чи потрібне таке світло закладу, чи комфортніше з ним відвідувачам – вирішувати керівництву, дизайнерам.

Ті ж 150 люксів забезпечує люстра на три лампочки потужністю по 3 Вт кожна. Якщо концепція закладу передбачає монтаж підвісів висотою 1 м, для них потрібно купувати лампочки яскравістю близько 600 Лм. Можна брати менш яскраві, але не нижче 550 Лм. Інакше одного плафона буде недостатньо, потрібні три (округляємо 2,42 в більшу сторону – отримуємо 3 лампочки).

точковий люстра тубус

Розібратися з нормами та правилами, що пред'являються державою – це лише половина шляху. Ще потрібно з'ясувати, що робити з тим, у чому ДБН дає рестораторам деяку свободу дій – як зробити світ комфортним. Про це пишемо далі.

Світло в ресторані

Насолоджуватися їжею, відпочивати за чашкою ароматної кави допомагає світло теплого відтінку свічення. Це пояснюється тим, що випромінювання жовтого, червоного спектрів ламп за складом близьке до спектра полум'я багаття, а любов до тепла полум'я захована глибоко в природі людини (для печерних людей вогонь став символом життя). Мозок, реагуючи на світло, посилає організму розслаблюючі або, навпаки, тонізуючі команди.

Холодний відтінок світіння сприяє підвищеній концентрації уваги, теплий – розслабленню. Нейтральний займає середню позицію, тому найкраще підходить для роботи. Кафе, паби, бари частіше роблять вибір на користь м'якого світла, допускають тьмяне освітлення. Ресторани демонструють розкіш інтер'єру за допомогою яскравого освітлення (як теплої, так і нейтральної температури).

Але не всі правила лояльні в питаннях вибору яскравості. Детальніше про це далі.

Рекомендації в освітленні кафе та ресторану

Розмір світильника – головний біль дизайнера інтер'єру, закони до цього відношення не мають. Раніше думали над розмірами люстр, зіставляли габарити з площею приміщення. Це залишилося в минулому, сьогодні вибирають світильники під інтер'єр, а інтер'єр – під капризи цільової аудиторії. Купувати палацову люстру або скромну з сегмента економ – вирішувати вам.

Уважніше потрібно ставитися ось до чого:

1) природне освітлення. Підвальний поверх позбавлений вікон, але інші приміщення повинні використовувати переваги денного світла на повну – від цього ви тільки виграєте. Слідкуйте, щоб завдання освітленості на 35% вирішувалося природним світлом. Поставте столики ближче до віконних прорізів, пофарбуйте стіни світлими фарбами, повісьте прозорі штори;
2) непомітне підсвічування. Над столиками дальніх стін встановіть точкові світильники. Вони будуть корисні ввечері, але також знадобляться днем: зроблять світліше простір, якому денне світло недоступне. Клієнти це оцінять;
3) поділ на зони. Барну стійку, залу, сцену, столики можна виділяти різним світлом. Це робить приміщення функціональним, оригінальним, привабливим;
4) барна стійка. Порада більше стосується барів, пабів, невеликих кафе, де барна стійка – немов Рим, до якого ведуть всі дороги. Світильники (стельові, настінні, вбудовані в поверхню стільниці, шафок, полиць) можна встановити так, щоб промені відбивалися від скляних поверхонь келихів, склянок, пляшок. Видовище буде ефектним. Головне, щоб відблиски від скла не заважали роботі бармена, відпочинку клієнтів;

бра кований флористика

5) центральна стельова люстра підвального поверху доповнюється настінним підсвічуванням, бра. Якщо підсвічування відповідає стилю головного світильника, інтер'єр стане затишнішим;
6) невеликим приміщенням підходять трекові світильники, а також вбудовані, накладні світильники: лінійні, точкові, LED панелі. Такий варіант підходить закладам, оформленим в с учасному стилі, для класичних інтер'єрів потрібно вибирати невисокі підвісні люстри.

спот вбудований лофт

Друге за важливістю приміщення будь-якого закладу громадського харчування – це кухня. Від функціональності кухні безпосередньо залежить якість страв. А саме смачні страви роблять випадкових відвідувачів постійними клієнтами. Або розчаровують, стають причиною збитку, втрати репутації. Тому освітлення кухні кафе та ресторану контролюється найбільш строго.

Освітлення кухні ресторану

Зірки Мішлен запалюються на кухні. Якою б затишною, шикарною, світлою не була зала ресторану, люди платять гроші за смачну їжу. Щоб страви були добре підготовленими, відповідали вимогам високої кулінарії, готуватися вони повинні в бездоганно освітленому приміщенні.


як порахувати освітленість ресторану, кухні ресторану, кухні кафе

Умови відмінно організованого освітлення кухні наступні:

  • всі робочі поверхні освітлюються рівномірно, використовуються світильники високої якості. Від домашньої кухня ресторану відрізняється тим, що тут відбувається багато різних процесів, простір ділиться на кілька зон (підготовка продуктів, нарізка, приготування гарячих, холодних страв, соусів), кухарі працюють дуже уважно й швидко. Навіть найменші проблеми зі світлом загрожують катастрофічними наслідками;
  • щоб зменшити навантаження на очі, потрібне світло яскраве, але м'яке. Обов'язково застосовується локальне підсвічування робочих поверхонь. Завдання мінімум – дотримуватися нормативів освітленості, вони захистять зір кухарів;
  • температура світіння всіх джерел світла знаходиться на одному рівні, показник кольору – від 80 Ra (такі характеристики захищають очі, передають реальні кольори продуктів, що важливо для презентації страв);
  • корпус люстр, а також стельового, настінного підсвічування повинен легко очищатися від бруду, жиру. Ступінь захисту оболонки IP високий (IP44 та вище), світильник надійно захищений від вологи, пилу;
  • покупка LED дозволяє зробити освітлення кухні ресторану яскравим, комфортним, економічним.

Якщо перед вами стоїть завдання підібрати для ресторану освітлювальну техніку, магазин світильників Брілле допоможе вам це зробити. З Брілле ви реалізуєте будь-який сценарій освітлення, виконаєте норми освітленості кафе, зробите інтер'єр привабливим, цікавим. У Брілле ви можете замовити розрахунок освітленості ресторану, підібрати залі, кухні, кабінету освітлювальну техніку для стелі, стін, робочих поверхонь.

Світильники Brille відповідають українським стандартам якості та поставляються з гарантією. Кожен покупець продукції Brille стає учасником вигідної бонусної програми. Приходьте в магазин, стежте за новинками на нашому сайті, підписуйтесь на сторінку в Facebook. Світлого вам настрою тф хороших покупок!

Цікаві статті

Коментарі

Написати коментар