Каталог товарів

Утилізація

Що робити, якщо розбилась ртутна лампа?


  1. Відкрийте вікна, щоб провітрити приміщення. Приміщення має провітрюватися не менше 1 години.
  2. Одягніть гумові рукавички та зберіть видимі осколки лампи. Дрібні шматочки скла збираються за допомогою мокрої ганчірки або вологої серветки.
  3. Після прибирання, помістіть всі залишки в герметичний поліетиленовий пакет.
  4. Зробіть вологе прибирання мильно-содовим розчином або хлорвісним миючим засобом.
  5. Віднесіть осколки до пункту утилізації.


Що робити, якщо розбився ртутний термометр?

Утилізація


  1. Одягніть гумові рукавички та зберіть осколки термометра, помістивши їх у поліетиленовий пакет (або зіп-пакет), який можна герметично закрити.
  2. Часточки ртуті зберіть в невелику кульку, використовуючи скребок або шматок картону. За допомогою груші, піпетки, вологої серветки, ртуть збирається на вологий паперовий рушник, який необхідно загорнути і покласти у поліетиленовий пакет (або зіп-пакет).
  3. Зробіть вологе прибирання мильно-содовим розчином або хлорвмісним миючим засобом.
  4. Після прибирання приміщення провітрюйте протягом 24 годин.
  5. Віднесіть зібрані осколки термометру та ртуть до пункту утилізації. Не збирайте осколки розбитої енергозберігаючої лампи, ртутного термометру та ртуті віником або пилососом. Не виливайте ртуть у каналізацію.

Зверніть увагу!

Не збирайте осколки розбитої енергозберігаючої лампи, ртутного термометру та ртуті віником або пилососом.
Не виливайте ртуть у каналізацію.


УВАГА! Вироби, що містять ртуть, належать до інших токсикологічно небезпечних відходів, поводитися з якими слід відповідно до вимог чинного законодавства (п. 2 розд. VI Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, затверджених наказом МОЗ від 08.06.2015 No 325, у редакції наказу МОЗ від 06.09.2022 No1602)



Види ламп та способи їх утилізації

Утилізація



Лампи розжарювання містять дротяну нитку у тонкій герметичній скляній колбі. Ці лампи не є токсичними. Лампи розжарювання можна сміливо викидати до звичайного сміття. Але не для переробки. Крихітні дротяні нитки дуже важко видалити у процесі переробки скла. Гарна порада щодо утилізації ламп розжарювання – перед тим, як викинути їх у сміття, помістіть вироби у інше одноразове пакування, наприклад, у коробку. Таким чином, якщо лампочка розіб'ється, гостре скло не проткне пластиковий пакет, не поранить вас чи працівника санітарної служби.


Галогенні лампи часто використовуються у вбудовуваних світильниках. Як і лампи розжарювання, вони містять дротяні нитки, але запаяні під тиском у колби з товстого скла з високим вмістом кремнезему. Їх теж можна викидати у звичайне сміття, але, знову ж таки, не пускати у переробку. Навіть при використанні товстішого скла галогенну лампу усе одно доцільно помістити у інший тип одноразової упаковки, перш ніж викидати її у сміття.


Люмінесцентні лампи. Компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ, або так звані енергозберігаючі), які часто використовуються у стельових світильниках, як і люмінесцентні трубки містять ртуть, а тому підлягають переробці. Якщо у вас є зламана люмінесцентна або КЛЛ-лампа, яку потрібно утилізувати, необхідно дотримуватись особливої обережності, тому що при розриві трубки з неї виділяється невелика кількість парів ртуті. Товариства з охорони навколишнього середовища рекомендують наступний спосіб безпечної утилізації.

  • Видаліть усіх (включно з домашніми тваринами) з приміщення та провітріть кімнату протягом 10 хвилин.
  • Вимкніть систему опалення, вентиляції та кондиціонування повітря, щоб уникнути циркуляції потенційно токсичної пари ртуті.
  • Не пилососьте. Це може призвести до поширення пари ртуті у приміщенні.
  • За допомогою жорсткого паперу або пластикової картки зберіть розбиті шматочки скла та залишки порошку, а потім викиньте їх у пластиковий пакет або скляну банку.
  • Використовуйте липку сторону клейкої стрічки, щоб зняти з поверхні дрібні шматочки скла або порошку.
  • Використовуйте одноразові вологі серветки або вологі паперові рушники, щоб витерти ділянку. Помістіть серветки у той самий пластиковий пакет або скляну банку разом з битим склом, порошком та використаною клейкою стрічкою.
  • Зверніться до місцевого управління утилізації відходів, щоб знайти найближчий пункт збору відходів. Якщо ви не знаєте, як сьогодні у вашому регіоні регулюється утилізація КЛЛ та люмінесцентних ламп, помістіть розбитий виріб у пластиковий пакет, а потім викиніть його до сміттєвого баку на вулиці.


Світлодіодні лампи створюють світло, посилаючи електрони через напівпровідниковий матеріал, викликаючи процес, відомий як електролюмінесценція, схожий на роботу лазера. Світлодіоди не тільки забезпечують тривале освітлення та споживають у рази менше енергії, ніж їх попередники – лампи розжарювання, але й безпечні для утилізації у звичайному побутовому смітті. На сьогоднішній день не існує національних правил або ініціатив з утилізації світлодіодів, але якщо ви вирішите здати у переробку світлодіодні лампи, зверніться до місцевого центру утилізації, щоб дізнатися, чи приймають вони світлодіоди.