Меню

Лампи для теплиць

Автор: Brille Дата: 20.07.2020 Переглядів: 883 Коментарі : 0

Штучне освітлення необхідне для вирощування овочів у тепличних господарствах. Помідорам, огіркам, цибулі та іншим культурам потрібне світло. Якщо воно надходить менше ніж 10 годин на добу, то рослини припиняють свій ріст та плодоношення. Щоб організувати правильне освітлення в теплиці, необхідно знати потреби рослин і тип ламп. Сучасний ринок світлотехніки пропонує великий асортимент джерел світла, які можна використовувати у теплицях. Їхні промені впливають не лише на врожайність, а й на смакові якості плодів. Смак томатів допомагає фахівцям визначити, під світлом яких ламп вони вирощувалися.

Освітлення ЛІД лампами рослин у теплицях

Зміст

Типи ламп для підсвічування теплиць

Щоб збільшити світловий проміжок, у теплицях застосовують лампи різного типу. Залежно від виду рослин, вони повинні забезпечувати щодобове освітлення 15-16 годин. Підсвічування має не конкурувати з природним світлом, а доповнювати його. Вибір та встановлення ламп слід довірити професіоналам. Інакше можна влаштувати рослинам стресову ситуацію. Хоч плодоношення у стані стресу прискорюється, проте смакові якості таких плодів не на висоті. Все, що виросло під неправильним освітленням, поступається смаком овочам, вирощеним під природним світлом.

Час підсвічування розраховується з урахуванням типу рослин. Для світлолюбних культур, до яких належать капуста, кріп та коренеплоди, необхідне освітлення 12-15 годин на добу. Світловий режим овочів з коротким світловим днем, до цього переліку входять помідори, огірки, баклажани, перець і т. д., вимагає не менше 8-10 годин підсвічування.

Різна інтенсивність світла необхідна для кожного періоду зростання. Для освітлення розсади потрібна інтенсивність світла 25 Вт/кв. м, а для дозрівання овочів – 65 Вт/кв. м.

Для штучного освітлення у теплицях використовують кілька типів ламп:

У період цвітіння рослин використовують тепле світло (газорозрядні та лампочки розжарювання з температурою світіння 2700 К), у якому переважає випромінювання червоного спектра. Холодне світло (більше синього спектра) потрібне в період вегетативного зростання – застосовуються люмінесцентні лампи з температурою світіння 6400К. Також враховуються показники потужності та довжини хвиль.

Лампа світлодіодна для рослин

Яке джерело світла вибрати?

Лампи розжарювання не рекомендують використовувати у теплицях, де вирощують розсаду, огірки та помідори. Ці джерела випромінюють сильне інфрачервоне світло, від якого стебла витягуються, листя деформуються, а пагони можуть отримати опіки.

Ртутні лампи можна використовувати у тепличних господарствах. Вони стимулюють процес фотосинтезу. Їх колір світіння близький до червоного, тому ртутні джерела світла доцільно застосовувати при дозріванні плодів.

Люмінесцентні лампи вважаються універсальними та часто застосовують у тепличних господарствах. Їх комбінують з ультрафіолетовими, щоб запобігти розвитку бактерій та цвілі на рослинах і стінах теплиць. Люмінесцентні джерела світла можна використовувати на всіх етапах розвитку та дозрівання овочів. Їхні головні переваги – невисока вартість та яскраве світіння. Серед недоліків – низька ефективність, крім того, вони не можуть працювати при вологості вище 70 %.

Лампи для теплиць: фото

Натрієві лампи випромінюють не лише світло, а й тепло. Взимку їх можна використовувати для освітлення та обігріву теплиці. При роботі натрієві джерела видають помаранчевий та червоний спектр випромінювання. Вони дуже економно споживають електрику, вартість натрієвих ламп нижче, ніж світлодіодних.

Металологогенні лампи мають широкий спектр випромінювання. Вони ідеально підходять для теплиць, тому що їх світло дуже схоже на сонячне. Якби не малий термін служби, висока вартість та протипожежні обмеження, то металогалогенні джерела домінували б у цьому сегменті.

Інфрачервоні лампи – те, про що мріяли власники теплиць. Їх світло близьке до природного, вони не сушать повітря, добре прогрівають середовище, оснащені регуляторами температури, які автоматично підтримують заданий у теплиці режим.

Світлодіодні лампи – сучасні ефективні джерела світла, які мають безліч переваг:

  • економно споживають енергію;
  • не нагріваються після включення, рослини ніколи не отримають опіків;
  • під час роботи можна регулювати освітлення, включаючи ЛЕД лампи синього спектра під час росту рослин, а червоного – для дозрівання врожаю;
  • мають тривалий термін служби;
  • позитивно впливають смакові властивості плодів.
ЛІД лампи з червоним спектром для дозрівання плодів

Як LED впливають на смак тепличних овочів

Представники німецької Gemüsebau Steiner стверджують, що томати, вирощені під світлом LED, смачніші. У січні 2020 р. компанія частково поміняла натрієві лампи на світлодіодні, освітила ними ¼ частину теплиці (5000 кв.м з 20000 кв.м). Частиною тріумфу смакових випробувань світлодіодів було те, що помідори містили менше цукру, у порівнянні з томатами, вирощеними під газорозрядними лампами. Найбільш солодкі та калорійні помідори сорту «Бичаче серце» (26-28 ккал на 100 г). Найменше цукру містять Черрі (15 ккал на 100 г) та жовті сорти (від 15 до 22 ккал).

Під газорозрядними лампами тепліше, тому фрукти ростуть при вищій температурі, що призводить до високого вмісту цукру. На думку фахівців компанії, рівень цукру – не ключовий показник, оскільки смак овочів, вирощених під світлодіодними лампами, був кращим. До того ж термін служби світлодіодів більший, вони заощадили 40% енергоспоживання, забезпечили вищу врожайність. Томати відрізнялися високою міцністю, що зручно для виробництва, транспортування, гуртового продажу.

У боротьбі за місце у теплиці

Всупереч зростанню популярності світлодіодних джерел світла у тепличному виробництві, стандарти оптимальних характеристик ламп для овочівництва не створені.

Лампи для теплиць

Компанії світлотехніки випускають LED для теплиць із заявленими оптимальними характеристиками світлового спектра, що складається з хвиль червоного та синього кольорів у співвідношенні 4:1. Фермери та агрокомпанії спираються на цю інформацію при оцінці впливу штучного світла на зростання та розвиток рослин. Ось тільки стандартизованих процедур розрахунку цих коефіцієнтів відсутні. Досі не впроваджено механізм порівняння технологій та варіантів світлодіодного освітлення, оскільки немає незалежної експертної думки щодо роботи LED ламп. Проблема потребує стандартизації та маркування товару. До впровадження стандартів доводиться працювати по-старому: враховувати показники енергоспоживання, інтенсивності та якості світла.

Якщо ви хочете більше дізнатися про характеристики лампочок і світильників для теплиці, познайомитися з іншими видами освітлювальної продукції – відвідайте магазини або сайт Brille. Більше корисної інформації про світ світлотехніки шукайте в блозі.

Теги: brille, світлодіоди в теплицях, лампи для теплиць, що впливає на смак помідорів, освітлення для городу, освітлення для овочів, світильники для господарства, підсвічування, лед лампи, led, світлодіодні лампи, світлодіоди, газорозрядні лампи, лампи розжарюв

Цікаві статті

Коментарі

Написати коментар