Меню

LED, дієтичні помідори та проблеми тепличного господарства

Автор: Brille Дата: 20.07.2020 Переглядів: 545 Коментарі : 0

За смаком томатів фахівці визначають, під світлом яких ламп вони вирощувалися. Якщо ви любите робити салат з помідорами або плануєте зайнятися виробництвом томатів в промислових масштабах, наш матеріал – для вас!

світлодіодні лампи в теплицях

Як LED впливають на смак

Представники німецької Gemüsebau Steiner стверджують, що томати, вирощені під світлом LED, смачніші. У січні 2020 року компанія частково змінила натрієві лампи на світлодіодні, освітивши ними ¼ частину томатної теплиці (5000 кв.м з 20000 кв.м). Частиною тріумфу смакових випробувань світлодіодів було те, що помідори містили менше цукру, в порівнянні з томатами, вирощеними під газорозрядними лампами.

Найбільш солодкі і калорійні помідори сорту "Волове серце" (26-28 ккал на 100 г). Найменше цукру містять Черрі (15 ккал на 100 гр) та жовті сорти (від 15 до 22 ккал).

Під газорозрядними лампами тепліше, тому фрукти ростуть в умовах більш високої температури, що призводить до більш високого вмісту цукру. На думку фахівців компанії, рівень цукру – не ключовий показник, оскільки смак овочів, вирощених під світлодіодними лампами, був кращим. До того ж, термін служби світлодіодів більше, вони заощадили 40% енергоспоживання, забезпечили більш високу врожайність; томати відрізнялися високою міцністю, що зручно для виробництва, транспортування, оптового продажу.

У боротьбі за місце в теплиці

Незважаючи на зростання популярності світлодіодних джерел світла в тепличному виробництві, стандарти оптимальних характеристик ламп для овочівництва не створені.

що впливає на смакові якості помідорів

Компанії світлотехніки випускають LED для теплиць з заявленими оптимальними характеристиками світлового спектру, що складається з хвиль червоного і синього кольорів в співвідношенні 4: 1. Фермери і агрокомпанії спираються на цю інформацію при оцінці впливу штучного світла на ріст і розвиток рослин. Ось тільки стандартизовані процедури розрахунку цих коефіцієнтів відсутні. До сих пір не запроваджено механізм порівняння технологій і варіантів світлодіодного освітлення, оскільки немає незалежної експертної думки про роботу LED ламп. Проблема акцентує увагу на гострій необхідності стандартизації та маркування товару.

До впровадження стандартів доводиться працювати по-старому: враховувати показники енергоспоживання, інтенсивності та якості світла.

Коли хочеться солоденького

Крім світлодіодних і натрієвих ламп для штучного освітлення в теплицях використовують потужні лампи розжарювання, люмінесцентні, металогалогенні.

лампа для теплиць

Газорозрядна лампа SON-T ТМ Brille

світильник для теплиць

Прожектор LD-12 ТМ Brille

фітолампа

Лампа світлодіодна для рослин

У період цвітіння рослин використовують тепле світло (газорозрядні і лампочки розжарювання з температурою свічення 2700К), в якому переважає випромінювання червоного спектру. Холодне світло (більше синього спектра) потрібне в період вегетативного росту – застосовуються люмінесцентні лампи з температурою свічення 6400К. Також враховуються показники потужності і довжини хвиль.

Якщо ви хочете більше дізнатися про характеристики лампочок і світильників для теплиці, познайомитися з іншими видами освітлювальної продукції – відвідайте магазини або сайт Brille. Більше корисної інформації про світ світлотехніки шукайте в блозі. Світлих вам днів і смачних помідорів!

Теги: brille, світлодіоди в теплицях, лампи для теплиць, що впливає на смак помідорів, освітлення для городу, освітлення для овочів, світильники для господарства, підсвічування, лед лампи, led, світлодіодні лампи, світлодіоди, газорозрядні лампи, лампи розжарюв

Цікаві статті

Коментарі

Написати коментар